Skip to main content
Kreta, het betoverende eiland met zicht op Afrika, is zonder meer een wereld apart

Griekenland – Kreta


 • Gemiddeld Budget

  Contacteer ons voor een juiste prijs.
 • Trip Type

  Individueel.
 • Duration

 • Start Locatie

  Brussel Zaventem of een andere luchthaven van jouw keuze.
 • Eindbestemming

  Heraklion of Chania

Kreta, het betoverende eiland met zicht op Afrika, is zonder meer een wereld apart. Kreta is eigenlijk een land in een land met een eigen geschiedenis, folklore en tradities. Hier ontstond meer dan 4000 jaar geleden Europa’s oudste beschaving, de mysterieuze Minoïsche cultuur. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Saracenen, Venetiërs en Indiërs lieten allen hun invloed gelden. Dit rijke erfgoed ligt tegen een achtergrond van ruige berglandschappen die door hun ontoegankelijkheid een stempel op de ziel van de Kretenzers drukken.

Het karakter van de trotse en onafhankelijke eilandbewoners werd eeuwenlang bepaald door het isolement waarvoor de zee en de bergen zorgden. Talloze bezetters zijn gekomen en gegaan, maar het verlangen van de Kretenzers naar individualisme en vrijheid is altijd gebleven.

Wil je graag een mooie rondreis maken op Kreta? Je kan perfect een bezoek aan het oosten combineren met het westen van Kreta, maar ook Zuid-Kreta is erg mooi. Een huurwagen zorgt voor de nodige vrijheid om de mooie plekjes op te zoeken.

Contacteer ons via het contactformulier https://www.vanrompaeytravel.be/contact/ wanneer je meer informatie wenst. Wij maken een programma op maat volgens jouw wensen.

Dag 1 BRUSSEL – HERAKLION/ CHANIA
Vlucht naar Chania of Heráklion en ophalen van uw huurwagen. 3 nachten in hotel Domes Noruz Chania, op ±25 km van de luchthaven van Chania en ± 145 km van de luchthaven van Heráklion.

Dag 2 CHANIA
Bezoek aan Chania met o.a. de grote moskee en het archeologische museum. De oude haven van Chania ligt iets buiten de huidige stad. Hier wordt het Venetiaanse verleden weerspiegeld in de oude straatjes en de arsenalen waar eertijds de schepen werden geladen en onderhouden. Verder naar het schiereiland Akrotíri, met het plaatsje Stavrós, een paradijselijke baai van wit zand en blauw water, bekend door de opnames van de film ‘Zorba de Griek’. Verder richting het klooster van Gouvernéto.

Dag 3 HET ZUIDWESTEN EN DE MOOISTE STRANDEN (± 140 km)
Het op de rotsen gelegen hagelwit klooster van Chryssoskalítissa met zijn ‘gouden’ trap is wellicht het meest gekende van Kreta. Om het klooster te bereiken moet u wel 90 treden beklimmen, uitgehouwen in de bergflank. Verder naar twee van de mooiste stranden van Kreta: Elafoníssi en Paleochóra. Op uw terugweg kan u eventueel halt houden in het dorpje Kándanos. Het was hier dat in WOII 39 Duitse soldaten door de dorpspriester in een hinderlaag werden gelokt en gedood. Als wraak brandden de Duitsers Kándanos op 3 juni 1941 volledig plat.

Dag 4 RETHYMNON EN ARKADI (± 85 km)
Réthymnon is nog steeds de intellectuele hoofdstad van Kreta. Het 16de-eeuwe Venetiaanse Fortezza beheerst de schilderachtige haven met zijn charmante 18de-eeuwse vuurtoren. Réthymnon is de enige plaats op Kreta waar u nog veel moskeeën aantreft, maar het zijn vooral de haven met visrestaurants, de sfeervolle pleintjes, de smalle straten en de weelderige groene tuinen die de meeste bezoekers aantrekken. Verder naar Kapsalianá, een gehucht van het beroemde klooster van Arkádi. Hier speelde zich een heroïsche strijd af voor de onafhankelijkheid van het eiland in 1866. 3 nachten verblijf in het landelijke en uitstekende Kapsalianá Village hotel.

Dag 5 ÍMBROSKLOOF (± 200 km)
Voor veel Kreta bezoekers is de kloof van Samariá, de grootste en langste kloof van Europa, een ‘must’. Voor anderen is de tocht door deze kloof te zwaar (5 à 7 uur wandelen) en te veel op massatoerisme gericht. Andere kloven zijn vaak even spectaculair en veel toegankelijker. Een ervan is de Ímbroskloof, die u helemaal of gedeeltelijk kan bezoeken vanuit het gelijknamige dorp. Uitblazen kan in het pittoreske havenplaatsje Loutró, dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Vanuit Chora Sfakion vertrekken meerdere keren per dag veerboten naar Loutró. U kunt ook terugkeren via Frangkokástello met een schitterend zandstrand en een indrukwekkend fort.

Dag 6 MINOÏSCHE BESCHAVING (± 190 km)
Naar de antieke stad Górtys en de ruïnes van Phaestos: na dat van Knossós komt dit paleis op de tweede plaats qua omvang en belang, maar overtreft het Knossós omwille van zijn spectaculaire ligging. Eventueel verder naar het landhuis van de Minoïsche koningen in Ágia Triáda. Terug via het strand van Mátala met de resten van de antieke haven van Kommós. Hier zochten de eerste hippies in de jaren 1960 de zon op…

Dag 7 KONINGEN EN PALEIZEN (± 140 km)
Van Kapsalianá naar Knossós, met het beroemde paleis van koning Mínos, de woonplaats van de Minotauros. Knossós is zonder twijfel de bekendste plaats van Kreta. Hier vervloeien geschiedenis en mythe in elkaar en vindt een van de bekendste Griekse mythen haar oorsprong, die over het labyrint en de Minotaurus. Bezoek aan de hoofdstad Heráklion, een mengeling van Venetiaanse en oosterse sferen. Verder naar Minos Beach Art Hotel, Minos Palace, Creta Blue of Abaton. U verblijft hier 3 nachten.

Dag 8 MELAATSENEILAND EN DE VERZONKEN STAD (± 35 km)
Agios Nikólaos is één van de mooiste vakantiecentra op Kreta. Gelegen aan de baai van Mirabéllou wist dit plaatsje zijn gezelligheid te behouden met tal van bars, terrassen en winkeltjes. Op de plaats van de stad Eloúnda lag eens de stadsstaat Oloús. Vandaag kan u naar deze verzonken stad zwemmen. Eloúnda is gezegend met mooie baaien en zandstranden dat door een landengte verbonden is met het Spinalongaschiereiland, ook wel het melaatseneiland genoemd omdat het tot 1955 dienst deed als leprakolonie. Vanuit het haventje van Pláka, met kleine tavernes, vertrekken boten naar Spinalonga net zoals vroeger de ziekenbootjes die hun laatste reis maakten (vaartijd ± 10 min.).

Dag 9 WUIVENDE PALMBOMEN VAN VÁÏ (± 180 km)
Dat de palmen reeds de antieke bewoners van Kreta bekoorden, is duidelijk te zien op heel wat fresco’s in tal van Minoïsche paleizen. Via het betoverende stadje Sitía en het klooster van Toploú naar het zandstrand met dadelpalmen in Váï. Het palmenstrand van Váï is een begrip op Kreta. Op een uitgestrekte strandlijn bevindt zich hier de grootste palmenoase van Europa.

Dag 10 HERAKLION/ CHANIA – BRUSSEL
Naar Heráklion (± 70 km) voor inlevering van uw huurwagen en terugvlucht naar Brussel of verlenging van uw verblijf in een hotel naar keuze.

 

Vergelijkbare bestemmingen

Peloponnesos … het authentieke Griekenland

Authentieke dorpjes, azuurblauwe zee en prachtige stranden, ongedwongen sfeer ‘Carpe Diem’, ruige berglandschappen, boomgaarden met citrusvruchten, rijke oude cultuur, tradition...