Skip to main content
Zuid-Engeland betovert met zijn schilderachtige landschappen, van glooiende heuvels tot idyllische kustdorpen.

Zuid-Engeland


  • Gemiddeld Budget

    Contacteer ons voor een juiste prijs.
  • Trip Type

    Individueel
  • Duration

  • Start Locatie

    Calais
  • Eindbestemming

    Dover

Op zoek naar een verrassende bestemming dichtbij? Dan is Zuid-Engeland zeker jouw cup of tea! Kuier door de lieflijke dorpjes of bewonder de badsteden met hun Victoriaanse architectuur.  Wist je trouwens dat de Engelse Riviera gezegend is met een microklimaat? In Torquay kun je zomaar tussen de palm- en olijfbomen wandelen. Kers op de taart van je reis is ongetwijfeld Stonehenge met zijn prehistorische overblijfselen.

 Dit is een voorbeeldroute van 17 dagen. Wil je graag een rondreis van een kortere periode, een andere hotelkeuze of een andere regio in Engeland verkennen?  Contacteer ons en we maken een programma op maat volgens jouw wensen.

Dag 1                        Calais - Eastbourne

In Calais neem je de ferry naar Dover.  Anderhalf uur later sta je al bij de beroemde White Cliffs. Je rijdt langs de groene kustlijn tot in Hastings. Hier versloeg Willem De Veroveraar in 1066 de Saksische koning Harold en legde zo de basis voor het moderne Engeland. Je leert alles over deze historische gebeurtenis in het museum en bezoekerscentrum van het nabijgelegen Battle. Vervolgens rijd je naar het charmante Eastbourne.

 

Dag 2                        Eastbourne

Eastbourne dankt zijn populariteit aan het uitgestrekte strand en de boulevard met zijn statige 19e -eeuwse gebouwen. Geniet hier van een uitgebreide high tea met zicht op de historische pier. Engelse charme op zijn best !
Ook in de buurt valt er heel wat te ontdekken.  Zo is er Fortress Redoubt, een imposant rond fort uit de tijd van Napoleon. Je vindt er, naast de originele militaire infrastructuur, ook een interessant museum.

 

Dag 3                        Eastbourne – Salisbury

Je eindbestemming voor vandaag is Salisbury. Onderweg rijd je langs het heuvelachtige South Downs National Park en de Seven Sisters, een formatie van zeven grote krijtrotsen. In de kustplaats Brighton ontdek jet het Royal Pavillion in Indische stijl, en Chichester is een historisch stadje met een autovrij centrum en overblijfselen uit de Romeinse tijd.

De imposante gotische kathedraal is het opvallendste gebouw van Salisbury, en heeft meteen ook de hoogste torenspits van het land. De middeleeuwse binnenstad van Salisbury telt vele vakwerkhuizen en puntgevels uit de 14e eeuw. Kuier door de smalle straatjes en beeld je in hoe de kooplui hier vroeger hun waren aan de man brachten.

 

Dag 4                        Stonehenge

Dit wordt een onvergetelijke dag. Vandaag bezoek je immers Stonehenge, een megalithisch monument uit de Steentijd. Het is één van de beroemdste prehistorische sites ter wereld.  Tot nu toe heeft de site zijn geheimen niet prijsgegeven. In de namiddag rijd je door naar Winchester, ooit één van de grootste steden in Groot-Brittannië. Tussen de historische gebouwen springt de gotische kathedraal er uit. Ook de  Great Hall, ooit onderdeel van Winchester Castle, het Old Bishop’s Palace and de 18e eeuwse watermolen moet je gezien hebben.

 

Dag 5                        Salisbury – Weymouth

Deze veelzijdige badplaats aan de Jurassic Coast biedt een gezellige ambiance. Flaneer langs de Esplanade en geniet van de straatartiesten en muzikanten die het beste van zichzelf geven. De oude haven ligt midden in de stad en is een uitstekende plek om een portie fish and chips te proeven. Natuurlijk mag ook een strandbezoek niet ontbreken. Weymouth Beach duikt geregeld op in de lijst met beste Europese stranden. Fijn wit zand en helder water maken het tot een heerlijke plek om enkele uren volledig tot rust te komen. 

 

Dag 6                                    Weymouth

Vandaag verken je de prachtige landschappen van de Jurassic Coast.  Lulworth Cove is een kleine natuurlijke baai en één van de mooiste plaatsen aan de Engelse zuidkust. Hier kan je prima wandelen. Onderweg geniet je van de wisselende uitzichten.

Richt je stappen zeker naar het dorpje West Lulworth met zijn typische cottages met rieten dak. Vlakbij ligt Durdle Door, een natuurlijke brug gevormd door een geërodeerde klif.

 

Dag 7                                    Weymouth – Torquay

Vandaag rijd je naar Torquay, een schilderachtig kuststadje met een mediterraan klimaat. Het is de geboortestad van Agathie Christie en veel van haar boeken zijn geïnspireerd door de stad en de mooie omgeving. Tijdens een wandeling langs de Agatha Christie Mile leer je meer over haar boeken en de plekken die erin voorkomen. De kustlijn is hier erg fraai, en pittoreske dorpjes liggen verspreid tussen het groen. Torquay zelf is een erg levendig stadje met tal van bezienswaardigheden zoals Torre Abbey

 

Dag 8                                    Dartmoor National Park            

 Dit is een prima dag om Dartmoor National Park te verkennen. De ‘moors’ (heidevelden) en de ‘tors’ (grote rotsblokken) zijn indrukwekkend. Het park is één van de laatste wilde natuurgebieden In dit uitgestrekte gebied vindt u kastelen, abdijen en natuurlijk ook de iconische Dartmoor pony’s. 

Na al die pracht relax je op één van de mooiste stranden van de regio, Oddicombe Beach, met zijn fotogeniek rood zand en kleurige strandhuisjes.

 

Dag 9                                    Torquay – Falmouth                                       

Vandaag gaat de reis via Plymouth naar Falmouth. Vanuit Plymouth vertrokken destijds de ontdekkingsreizigers en landverhuizers. In de geplaveide straatjes rond de oude haven proef je nog de sfeer van weleer. Pakhuizen, authentieke winkeltjes en cafés wedijveren om je aandacht. Liefhebber van gin-tonic? In de  Plymouth Gin Distillery proef je de lokale variant. Gelukkig is het nog maar een kort ritje naar je volgende bestemming !

De kustplaats Falmouth is een walhalla voor zeilfanaten,  kunstenaars en muzikanten. Je vindt er militaire bolwerken zoals Pendennis Castle, maar evengoed heerlijke parken en tuinen. Zo viel Kimberley Park al meermaals in de prijzen, en kun je in deFox Rosehill Gardens exotische planten bewonderen. Tijdens een boottocht op het estuarium sta je oog in oog met watervogels en trekken de mooiste rivierlandschappen aan je voorbij.

 

Dag 10                                  Falmouth

Een ritje langs de grillige kust van Cornwall is een aanrader. Rijd bijvoorbeeld tot Land’s End, waar de rotsen 60m hoog uit het water oprijzen. Dit is het meest westelijke punt van het Britse vasteland. Je kan er uren wandelen op de kliffen, met de machtige Atlantische oceaan aan je voeten. Misschien spot je zelfs zeehonden en dolfijnen.

 

Dag 11                                  Falmouth – Barnstaple

Vandaag zet je koers naar Barnstaple. Onderweg valt er heel wat te beleven.  Zo zijn Tintagel Castle end Padstow zeker een bezoek waard. In Hartland Point kun je even de benen strekken en genieten van het weidse uitzicht. Het vissersdorpje Clovelly is een must-see. Het was ooit eigendom van de koningin en is vooral beroemd om de sleeën, waarmee de inwoners al hun benodigdheden op de steile helling trekken. Ook zie je overal ezels, eeuwenlang het belangrijkste vervoermiddel in het dorp.

 

Dag 12                                  Barnstaple

Barnstaple is de grootste stad van Noord-Devon. Het was eens een belangrijke haven waar schepen naar Amerika vertrokken. Nu vind je er leuke markten zoals de traditionele Pannier Market. De stad telt eveneens veel historische gebouwen en de smalle straatjes nodigen uit tot gezapig kuieren. Vlakbij Barnstaple ligt Exmoor National Park, een bijzondere plek met woeste landschappen, hoge zeekliffen en diepe beboste valleien.

 

Dag 13                                  Barnstaple - Bath

Je vervolgt je weg naar het noorden. Een stop in de gezellige badplaats Minehead is zeker de moeite. Vervolgens rijd je naar Bristol, ooit één van de grootste havensteden van Engeland, tegenwoordig een hippe universiteitsstad. De beroemdste inwoner is ongetwijfeld graffitikunstenaar Banksy. Je treft zijn kunstwerken overal in de stad aan. De iconische Clifton Suspension Bridge is dan weer een pareltje van techniek.

 

Dag 14                                  Bath

De stad Bath bestaat al meer dan 2000 eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zet werd gesticht door de Romeinen die er graag gebruik maakten van de warmwaterbronnen. Het Romeinse badhuis is trouwens nog altijd de voornaamste trekpleister van Bath. Ook telt Bath veel neoclassicistische gebouwen uit de 18e eeuw, toen de stad in de mode kwam als mondain kuuroord.

 

Dag 15                                  Bath – Newbury

Vandaag brengt de reis jullie naar Newbury, een gezellig stadje vlak bij de Cotswolds. In de omgeving van de stad vind je historische huizen en kastelen, waarvan Highclere Castle de bekendste is. Hier werd de tv-serie Downton Abbey opgenomen. Voorts vind je in het stadje een paardenrenbaan en veel 16e-eeuwse gebouwen.

 

Dag 16                                  Cotswolds

De Cotswolds is een heuvelachtig en landelijk gebied, met typisch Engelse dorpjes en middeleeuwse kerken. Wandel door het antiekstadje Cirencester en bezoek Castle Combe, uitgeroepen tot het mooiste dorpje van Engeland.

 

Dag 17                                  Dover - Calais

Vandaag heb je alle tijd om rustig terug naar Dover te rijden. Je kan het tijdstip van de overvaart naar Calais kiezen.

Vergelijkbare bestemmingen